ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΤΟΥΣ

Λευκωσία, 1 Ιουλίου 2016 – Ο Οργανισμός Διεθνής Διαφάνεια-Κύπρος προσκάλεσε τους Βουλευτές που Δεσμεύτηκαν κατά της Διαφθοράς πριν τις εκλογές του Μαΐου 2016 σε πρόγευμα εργασίας την Παρασκευή 1η Ιουλίου 2016.

Στο κάλεσμα του Οργανισμού ανταποκρίθηκαν οι: Άντρος Κυπριανού, Γιώργος Περδίκης, Άννα Θεολόγου, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Δημήτρης Δημητρίου, Ελένη Μαύρου, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και έστειλε αντιπρόσωπο ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Στόχος της συνάντησης ήταν η δημιουργία μιας Υπερκομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Εργασίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενδυνάμωση της διαφάνειας στην Κύπρο. Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν για την άμεση ανάγκη για δημιουργία μιας τέτοιας ομάδας εργασίας και στη θεσμοθέτηση της.  Έχει δοθεί στους παρευρισκόμενους αρκετό υλικό που θα τους βοηθήσει στο έργο τους.

Σημειώνεται ότι παρόμοιες Ομάδες Εργασίας δραστηριοποιούνται και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε χώρες της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν:

  1. Νομοσχέδια για την καταπολέμηση της διαφθοράς που χρήζουν άμεσης ψήφισης,
  2. Καλές πρακτικές για την ενδυνάμωση της διαφάνειας που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες,
  3. Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διαφθορά η οποία θα δημοσιευθεί το Δεκέμβριο του 2016,
  4. Στατιστικά στοιχεία για τη διαφθορά που αναφέρονται στην Κύπρο,
  5. Νομοθεσίες που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κυπριακή Δημοκρατία, και
  6. Δημιουργία Υπερκομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Εργασίας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Μετά από μια εποικοδομητική συζήτηση, όλοι οι παρευρισκόμενοι δεσμεύτηκαν ότι στην επόμενη συνάντηση των αρχηγών κομμάτων, θα προωθηθεί η σύσταση την Ομάδας Εργασίας η οποία θα είναι ο πυρήνας στην Βουλή για την προώθηση και την ενδυνάμωση της διαφάνειας και μείωση της διαφθοράς. Ο Οργανισμός Διεθνής Διαφάνεια-Κύπρος δεσμεύτηκε με τη σειρά του ότι θα στηρίζει το έργο της Ομάδας Εργασίας με την παροχή εξειδικευμένης γνώσης.

Για επικοινωνία

T. +357 22 025772

Ε. [email protected]

Facebook: facebook.com/TransparencyCyprus/

01072016