Απαντητική επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

26/08/2015

Απαντητική επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας προς την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια Κύπρος αναφορικά με τις καταγγελίες του δημοσιογράφου Αντρέα Παράσχου

 

Η Διεθνής Διαφάνεια – Κύπρος στις 20 Μαρτίου 2015 ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα τη διερεύνηση των δημόσιων καταγγελιών του δημοσιογράφου και διευθυντή της εφημερίδας «Η Καθημερινή» Αντρέα Παράσχου.

Στις 18 Μαρτίου 2015 ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή» κύριος Αντρέας Παράσχος δήλωσε δημόσια, μεταξύ άλλων, στην εκπομπή “Πρώτη Καλημέρα” της τηλεόρασης του ΡΙΚ τα ακόλουθα:

  1. Ένας από τους κύριους λόγους, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση η παρούσα κυβέρνηση αποδέκτηκε το “κούρεμα” το Μάρτη του 2013 υπήρξε και το γεγονός ότι, στις Βρυξέλες τέθηκε ενώπιον της κυπριακής αντιπροσωπείας ο φάκελος αποδείξεων για την υπόθεση Μιλόσεβιτς.
  2. Υπεύθυνοι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυρίου Παράσχου, για το ξέπλυμμα βρώμικου χρήματος την συγκεκριμένη περίοδο, που αναφέρεται η εν λόγω υπόθεση ήταν οι: Τάσσος Παπαδόπουλος (Τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας), Κίκης Λαζαρίδης (Τέως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαικής Τράπεζας) και Αυξέντης Αυξεντίου (Τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου).
  3. Ο κύριος Παράσχος, επιπλέον, είχε ισχυριστεί ότι, κατέχει στοιχεία για την εν λόγω υπόθεση.

Σε απαντητική του επιστολή ημερομηνίας 27 Ιουλίου 2015 ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρει τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει περαιτέρω διερεύνηση του θέματος από την Γενική Εισαγγελία. Για σκοπούς διαφάνειας και αυτή η επιστολή, όπως και η πρώτη, δίδεται στη δημοσιότητα.

Η επιστολή του ΓΕ