Α’ Ετήσια Γενική Συνέλευση του οργανισμού «Διαφάνεια Κύπρος» και εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου

Πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2012 στη Λευκωσία η Α’ Ετήσια Γενική Συνέλευση του οργανισμού «Διαφάνεια Κύπρος». Στην συνέλευση έγινε ανασκόπηση της μέχρι σήμερα πορείας της οργάνωσης, των δράσεων και αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν ότι κυρίως η οργάνωση κατάφερε να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για το πρόβλημα της διαφθοράς. Μέσω της ετήσιας έρευνας για τις αντιλήψεις της κοινωνίας για την διαφθορά, των δημοσίων εκδηλώσεων και ανοικτών συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν καθώς και των θέσεων της που η οργάνωση έθεσε δημόσια κατά καιρούς η κυπριακή κοινωνία έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και τις διαστάσεις του.

Στο διάστημα 2011 – 2012 η οργάνωση πραγματοποίησε συναντήσεις και ενημερώσεις με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, τον Αρχηγό Αστυνομίας, τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, και τα τοπικά Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια της Κύπρου. Επίσης, εκ μέρους της Διεθνούς Διαφάνειας επισκέφτηκε την Κύπρο η υπεύθυνη Valentina Rigamonti και είχε επαφές με πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες όπως τους Διευθύνων Συνεταίρους των 4 Μεγάλων Ελεγκτικών Οίκων την Γενική Λογιστή της Δημοκρατίας, την Γενική Ελεγκτή της Δημοκρατία και τους προέδρους του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ.

Στα πλαίσια της διεθνούς μέρας καταπολέμησης της διαφθοράς στις 09 Δεκεμβρίου έχει οργανώσει και πραγματοποιήσει δύο συνέδρια ενώ ήδη προγραμματίζεται το 3ο ετήσιο συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου 2012 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το συνέδριο συνδιοργανώνουν εκτός από τη Διαφάνεια Κύπρος, το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ο Κυπριακός Οργανισμός Κέντρων Νεότητας. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης 2012 και σε αυτή έχουν προσκληθεί και οι υποψήφιοι για το αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίοι θα μιλήσουν για το πως προτίθενται να συμβάλουν άμεσα με τις ενέργειες τους στην επίτευξη διαφάνειας, ποια είναι η θέση τους για τα σημερινά προβλήματα των νέων και ποιες λύσεις εισηγούνται.

Η ιστοσελίδα της Διαφάνειας Κύπρου www.transparencycyprus.org κατάφερε να έχει περισσότερους από 44,000 επισκέψεις σε διάστημα ενός χρόνου, αριθμός που δείχνει το ενδιαφέρον της κοινωνίας για το θέμα.

Ήδη η Διαφάνεια Κύπρου με την συνεργασία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου πραγματοποιεί την 3η ετήσια έρευνα για τις αντιλήψεις της κοινής γνώμης αναφορικά με τη διαφθορά. Κύριος στόχος της συγκεκριμένης μελέτης είναι μέσω της έρευνας να μελετηθεί το μέγεθος της διαφθοράς στη Κύπρο τόσο ανάμεσα στην κοινωνία όσο και μεταξύ συγκεκριμένων ομάδων της Κυπριακής Κοινωνίας. Η συμμετοχή στην έρευνα μπορεί να γίνει μέσω της ιστοσελίδας www.transparencycyprus.org

Στη Γενική Συνέλευση έγινε η εκλογή του νέου διοικητικού Συμβουλίου για την περίοδο 2012-2014 το οποίο απαρτίζεται από τους:

 

 • Μαρία Κραμβιά Καπαρδή, Πρόεδρος
 • Νικόλας Νικολαΐδης, Αντιπρόεδρος
 • Αντρέας Χρυσάφης, Γραμματέας
 • Δημήτρης Γεωργιάδης, Ταμίας
 • Αντρέας Ασσιώτης, Μέλος
 • Άννα Παπαντωνίου, Μέλος
 • Κυριάκος Σάββα, Μέλος
 • Μιχάλης Σαρρής, Μέλος
 • Μάριος Σκανδάλης, Μέλος
 • Ηλίας Στεφάνου, Μέλος
 • Έλενα Τάνου, Μέλος