ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ (ΔΑΔ) 2015: Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ

CPI_2015_teaser_map_V2_ENΔΕΙΚΤΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ (ΔΑΔ) 2015:

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ

 

Η Διεθνής Διαφάνεια καλεί όλους τους ανθρώπους να μιλήσουν ανοιχτά ενάντια στη διαφθορά

Λευκωσία, 27 Ιανουαρίου 2016 – Το 2015 ανάδειξε ότι όταν οι άνθρωποι δουλεύουν συλλογικά μπορούν να νικήσουν τη μάχη κατά της διαφθοράς.  Παρόλο που η διαφθορά εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη διεθνώς, η ανακοίνωση της Διεθνούς Διαφάνειας για το Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (ΔΑΔ) (Corruption Perceptions Index, CPI) για το 2015 δείχνει ότι, περισσότερες χώρες (δυστυχώς όχι η Κύπρος) έχουν βελτιώσει τη βαθμολογία τους σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές.

 

Γενικά, τα δύο-τρίτα των 168 χωρών του Δείκτη για το 2015 βαθμολογήθηκαν κάτω από 50, σε μια κλίμακα από 0 (σημαίνει ότι η χώρα θεωρείται πώς έχει υψηλή διαφθορά) μέχρι 100 (η χώρα δεν αποδέχεται τη διαφθορά).

Ωστόσο, σε μέρη όπως η Γουατεμάλα, η Σρι Λάνκα και η Γκάνα, οργανωμένοι ακτιβιστές και άλλα άτομα εργάζονται σκληρά για να απομακρύνουν τη διαφθορά από τη χώρα τους, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ότι πρέπει να ληφθούν αποφασιστικές δράσεις για το 2016.

 

«Η διαφθορά μπορεί να ηττηθεί ,αν δουλέψουμε συλλογικά. Για την εξάλειψη της κατάχρησης εξουσίας, τις δωροδοκίες και τις μυστικές συμφωνίες, μονιασμένοι οι πολίτες πρέπει  να ξεκαθαρίσουν στην κυβέρνηση τους ότι έχουν φθάσει στα όρια τους με την διαφθορά …Το 2015 ήταν η χρονιά όπου οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν κατά της διαφθοράς. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα σε αυτούς που έχουν τη δύναμη: είναι ώρα να αντιμετωπίσουμε τη διαπλοκή», ανέφερε ο José Ugaz, Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας.

 

Η διαφθορά  είναι η κατάχρηση εξουσίας για ίδιο όφελος. Η διαφθορά προκαλεί σοβαρές και εκτεταμένες επιπτώσεις τόσο στα άτομα, σε προσωπικό επίπεδο όσο και την κοινωνία.  Δυστυχώς συχνά παραμένει ατιμώρητη.

 

Ο Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς καλύπτει αντιλήψεις για τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα σε 168 χώρες. Η Δανία βρίσκεται στην κορυφή για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ως η χώρα με την λιγότερη διαφθορά ενώ η  Β. Κορέα και Σομαλία έχουν τη χειρότερη επίδοση, με βαθμολογία 8 μονάδες η κάθε μια.

 

Οι χώρες με την καλύτερη επίδοση έχουν κοινά χαρακτηριστικά: (α) υψηλά επίπεδα ελευθερίας του τύπου, (β) πρόσβαση σε πληροφορίες για τον προϋπολογισμό του κράτους  ώστε το κοινό να γνωρίζει την πηγή των εσόδων και διαφάνεια στις δαπάνες (γ) υψηλά επίπεδα διαφάνειας μεταξύ των ατόμων που κατέχουν εξουσία, και (δ) μη διαχωρισμός από μέρους των δικαστικών αρχών μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Από την άλλη, τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τις χώρες που έλαβαν την χειρότερη κατάταξη, περιλαμβάνουν: (α) συγκρούσεις και  πολιτικές διαμάχες (β) , κακή διακυβέρνηση, (γ) αδύναμους δημόσιους θεσμούς  και (δ) έλλειψη ανεξαρτησίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

 

Την μεγαλύτερη πτώση τα τελευταία 4 χρόνια, σημείωσαν η Λιβύη, η Βραζιλία, η Ισπανία και η Τουρκία.  Τη μεγαλύτερη βελτίωση σημείωσαν η Ελλάδα, η Σενεγάλη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βαθμολογία των χωρών μπορεί να βοηθηθεί όπου οι κυβερνόντες είναι υπόλογοι για τις πράξεις τους και ενθαρρύνεται η εκλογική λογοδοσία. Η χαμηλή βαθμολογία είναι σημάδι διαδεδομένης δωροδοκίας, έλλειψης τιμωρίας για τη διαφθορά και μη ανταπόκρισης των θεσμών ενός κράτους να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πολιτών του.

 

Η Κύπρος και ο Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς

Βαθμολογία Κατάταξη
2012 66 29
2013 63 31
2014 63 31
2015 61 32

Σύμφωνα με το Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς για το 2015, η Κύπρος κατέχει την 18η θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και την 32η θέση παγκοσμίως.  Παρατηρείται λοιπόν μια πτώση στην κατάταξη του δείκτη τα τελευταία χρόνια. Στο σημείο αυτό ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στα συνεχιζόμενα και αυξανόμενα κρούσματα διαπλοκής και πολιτικής διαφθοράς  που ήρθαν στο φώς της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό.

Να σημειωθεί ότι ξένοι επενδυτές μελετούν το συγκεκριμένο δείκτη και αποφεύγουν τις χώρες όπου η κατάταξη τους είναι χειρότερη από την προηγούμενη χρονιά. Αν λοιπόν θέλουμε να αυξήσουμε τα ξένα κεφάλαια και τις επενδύσεις στη χώρα μας δεν παραμένει παρά να βελτιώσουμε τη θέση της χώρας μας στην κατάταξη αυτή. Υπολογίζεται από διεθνείς εμπειρογνώμονες ότι κάθε πτώση μίας θέσης ισοδυναμεί με μείωση κατά 5% του ΑΕΠ και των ξένων επενδύσεων την επόμενη χρονιά.

 

 

Η Διεθνής Διαφάνεια είναι η παγκόσμια οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών για την καταπολέμηση της διαφθοράς.