Παρουσίαση Βιβλίου “Οικονομικά Εγκλήματα Στις Επιχειρήσεις: Πρόληψη, διερεύνηση, αποτροπή”

Οικονομικά Εγκλήματα Στις Επιχειρήσεις: Πρόληψη, διερεύνηση, αποτροπή

Μαρία Κραμβιά-Καπαρδή και Χρίστος Τσολάκης

Σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης, όπως αυτή που διανύουμε, η διάπραξη οικονομικών εγκλημάτων συνήθως εντείνεται, με σημαντικό κόστος, άμεσο και έμμεσο, για τους οργανισμούς. Το βιβλίο Οικονομικά Εγκλήματα στις Επιχειρήσεις προσεγγίζει το οικονομικό έγκλημα κυρίως υπό το πρίσμα της ανίχνευσης και παρεμπόδισής του, προσφέροντας τις απαραίτητες δικλείδες (πολιτικές και διαδικασίες) για την πρόληψη της επαγγελματικής απάτης.

Γραμμένο σε απλή και κατανοητή γλώσσα, απευθύνεται σε διευθυντικά στελέχη, ιδιοκτήτες και μετόχους επιχειρήσεων, νομικούς, λογιστές, εσωτερικούς και εξωτερικούς ελεγκτές, ανακριτές και άλλους φορείς ανίχνευσης του οικονομικού εγκλήματος, όπως επίσης σε φοιτητές διοίκησης επιχειρήσεων και λογιστικής, καθώς:

• Περιλαμβάνει θεωρίες και πραγματικές υποθέσεις που αφορούν το οικονομικό έγκλημα.

• Παραπέμπει στις αιτίες που ενδεχομένως παρακινούν ένα άτομο να προβεί στη διάπραξη απάτης.

• Παραθέτει και επεξηγεί τις τρεις κατηγορίες επαγγελματικής απάτης (διαφθορά, ιδιοποίηση περιουσιακών στοιχείων και παραποίηση οικονομικών καταστάσεων), όπως και τις μεθόδους διάπραξής τους.

• Αναφέρει πληθώρα πραγματικών υποθέσεων επαγγελματικής απάτης.

• Εισηγείται τρόπους αποτροπής οικονομικών εγκλημάτων, καθώς και τις καλύτερες πρακτικές διερεύνησής τους.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στις 16 Νοεμβρίου στην δημοσιογραφική εστία. Χαιρετισμούς απεύθυναν οι Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΤΕΠΑΚ, ο Ευγένιος Ευγενίου Διευθύνων Συνέταιρος της PricewaterhouseCoopers, και ο Αρχηγός Αστυνομίας κύριος Παπαγεωργίου. Μίλησαν επίσης οι κύριοι Μάριος Τσιακκής, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΚΕΒΕ και ο Μιχάλης Φωτίου, Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Το βιβλίο παρουσίασε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών. Την εκδήλωση συντόνισε ο Γιάννης Νικολάου, Δημοσιογράφος ΡΙΚ.

Οι Φειδίας Πηλείδης, Στέφη Δράκου και Μάνθος Μαυρομμάτης αναφέροντας στο βιβλίο είπαν:

“Παρά την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών και των εταιρειών επενδύσεων σε θέματα ελέγχου, η απάτη παραμένει ένα από τα δυσκολότερα θέματα που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί σήμερα σε διεθνές επίπεδο. Οι εκτιμήσεις κινδύνου απάτης είναι ουσιαστικής σημασίας για τον εντοπισμό ενδεχόμενων κινδύνων και αδυναμιών στον έλεγχο που πιθανόν να δημιουργήσουν ευκαιρίες διάπραξης απάτης. Το βιβλίο Οικονομικά Εγκλήματα στις Επιχειρήσεις: Πρόληψη, Διερεύνηση, Αποτροπή στην Ελληνική γλώσσα, της Αναπλ. Kαθ. Μαρίας Κραμβιά-Καπαρδή (PhD, ACA) και του κ. Χρίστου Τσολάκη (FCA), δύο έγκριτων επαγγελματιών, με μεγάλη πείρα στο ελεγκτικό και λογιστικό επάγγελμα, θα αποτελέσει πολύτιμη πηγή πληροφόρησης για καλύτερη κατανόηση της σημασίας του ελέγχου για την πρόληψη, διερεύνηση και αποτροπή της επαγγελματικής απάτης”. Φειδίας Πηλείδης, Πρόεδρος Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, πρώην Γενικός Διευθυντής PricewaterhouseCooper , Kύπρος και Πρόεδρος ΚΕΒΕ

Το βιβλίο αυτό θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των εκπροσώπων των ασφαλιστικών εταιρειών σε μια περίοδο που το οικονομικό έγκλημα προσλαμβάνει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις.

Στέφη Δράκου, γενική διευθύντρια, Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου

“Τα οικονομικά εγκλήματα γενικά είναι μια μάστιγα σε όλες τις κοινωνίες και οι επαγγελματικές απάτες ειδικά αιμορραγούν αριθμό επιχειρήσεων. Το βιβλίο των Κραμβιά-Καπαρδή και Τσολάκη έρχεται να ικανοποιήσει την ανάγκη τόσων μελών μας για ένα επιστημονικό και πρωτοποριακό σύγγραμμα που όχι μόνο μορφώνει τον αναγνώστη για τους γενεσιουργούς παράγοντες στις επαγγελματικές απάτες αλλά και για την εξιχνίαση και πρόληψη τους. Ευχαριστώ τους συγγραφείς για την σημαντική προσφορά τους στον επιχειρηματικό κόσμο και τους συγχαίρω”, Μάνθος Μαυρομμάτης, Πρώην Πρόεδρος Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

Το βιβλίο διατίθεται στο GALAXY Bookshop International, 10, Θεμιστοκλή Δέρβη, Λευκωσία, τηλ.+357 22 672730 e-mail : [email protected] και Kyriakou Bookshop 3 Γεωργίου Γρίβα Διγενή, Παναγίδη Κτίριο, τηλ.+357 25747555