Προτάσεις Μακαρίας Στυλιανού για το πως προτίθεται να πατάξει τη διαφθορά στην Κύπρο εάν εκλεγεί

Ευχαριστούμε για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μου δίνετε να παρευρίσκομαι στην εκδήλωση σας για  την διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς.Ευρίσκομαι εδώ υπό διαμαρτυρία διότι ως υποψήφια πρόεδρος θα έπρεπε να είχα τύχει ίσης μεταχείρισης με τους άλλους ανθυποψήφιους μου. Η δυσμενής διάκριση στο πρόσωπο μου και ο διαχωρισμός των υποψηφίων  σε κύριους και μη, συνιστά κατάφορη παραβίαση του συντάγματος. Γενικά ομιλούντες δεν υπάρχει μεγαλύτερη διαφθορά από την παραβίαση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών και το διαχωρισμό  τους σε αυθαίρετες κατηγορίες  προς εξυπηρέτηση συμφερόντων. Μέχρι σήμερα  γνωρίζαμε για κύριες και δευτερεύουσες προτάσεις στη γραμματική ή βασικούς και αναπληρωματικούς παίχτες σε αγώνες. Κύριους ή βασικούς υποψήφιους πρόεδρους πρώτη φορά το ακούω. Ταυτόχρονα επικρίνω τη στάση των κύριων υποψηφίων που για καθαρά κομματικά και προσωπικά τους συμφέροντα  τηρούν σιγήν ιχθύος  για το γεγονός αυτό.Μέσα στην δίλεπτη αυτή παρουσία μου προχωρώ στην διατύπωση των θέσεων μου πως προτίθεμαι να πατάξω την διαφθορά .

Εάν εκλεγώ πρόεδρος ένα πράγμα υπόσχομαι να κάνω. ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ.Τονίζω δε, ότι η πάταξη   της διαφθοράς θα γίνει με την διαφάνεια σε όλους τους τομείς και διαδικασίες  ώστε να σταματήσει η ατιμωρησία που ταλανίζει το πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι του τόπου.

Νομοσχέδια που εσκεμμένα καθυστερούν να ψηφιστούν και για χρόνια παραμένουν στα συρτάρια της βουλής θα πρέπει με αυστηρά χρονοδιαγράμματα να τεθούν σε εφαρμογή. Π.χ. Πόθεν  Έσχες,  έλεγχος λογαριασμών  των κομμάτων, αξιοκρατικοί κανονισμοί προαγωγών και προσλήψεως και πολλά άλλα. Δεν είναι δυνατό πολίτες να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις για πρόσληψη με διδακτορικά και να διορίζεται ο τελευταίος χωρίς προσόντα.Επισημαίνω ακόμη ότι θα πρέπει να ενεργοποιούνται και εφαρμόζονται  νομοθεσίες  που ήδη υπάρχουν για την πάταξη της διαφθοράς  και   υπηρεσίες  όπως η Γενική Εισαγγελία,  η υπηρεσία ΜΟΚΑΣ ,η Ελεγκτική Υπηρεσία , η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου και άλλες να λειτουργούν έγκαιρα και άμεσα χωρίς να τους παρεμβάλλονται εμπόδια στην επιτέλεση του έργου τους  λόγω ασάφειας ή αγκυλώσεων στις διάφορες νομοθεσίες. Είναι αναγκαίο όπως η Αστυνομία ενισχυθεί στο δύσκολο της έργο και όχι να αποδυναμώνεται από νομοθεσίες  ή παρεμβάσεις λόγω διαπλοκής και να καταλήγουν σε φιάσκο οι προσπάθειες της για πάταξη της διαφθοράς. Σε αυτό θα βοηθήσει ο εκσυγχρονισμός των δικαστικών διαδικασιών. Ο Τερματισμός στην ασυδοσία των αναβολών και η λειτουργία Αυτόφωρου Δικαστηρίου θα βοηθήσουν ιδιαίτερα.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω για ακόμη μια φορά ότι η διαφθορά μπορεί να παταχθεί με την αντίδραση και την αντίσταση εμάς των ίδιων των πολιτών.