Στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα του «Δείκτη Αντίληψης για την Διαφθορά (Corruption Perception Index)» για το 2011

Δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα από την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια – Transparency International τα αποτελέσματα του «Δείκτη Αντίληψης για την Διαφθορά (Corruption Perception Index)» για το 2011.

Σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η χώρα μας παραμένει στην μέση του πίνακα, ενώ μεταξύ των 182 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα κατατάσσεται στη 30η θέση. Πέρυσι η Κύπρος βρισκόταν στην 28η θέση. Η βαθμολογία της Κύπρου (6,3) παρέμεινε αμετάβλητη και στα ίδια επίπεδα με την Ισπανία (31η θέση) και την Εσθονία (29η θέση).

Η Ελλάδα από την 78η θέση έπεσε στην 80η και η βαθμολογία της μειώθηκε κατά 0,1 μονάδες στο 3,4.

H «Διαφάνεια Κύπρος», μετά από δύο σχεδόν χρόνια παρουσίας, έχει ήδη συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών. Δημοσιοποιώντας τους βασικούς δείκτες, το «Βαρόμετρο της Διαφθοράς» και το «Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς», που είναι αποτελέσματα ερευνών σε παγκόσμια κλίμακα για την αποτύπωση του προβλήματος, προσφέρει ένα πολύτιμο εργαλείο στον αγώνα αυτό.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών μετά από πρόταση της «Διεθνούς Διαφάνειας», της μοναδικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθιέρωσε με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, την 9η Δεκεμβρίου, ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς».

Σε μία προσπάθεια εξακρίβωσης των αντιλήψεων της κυπριακής κοινωνίας σε σχέση με τη διαφθορά η οργάνωση «Διαφάνεια Κύπρος» πραγματοποίησε με τη συνεργασία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου την 2η έρευνα για της αντιλήψεις της κοινής γνώμης σε σχέση με τη διαφθορά.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας εξακρίβωσης των αντιλήψεων της κυπριακής κοινωνίας σε σχέση με τη διαφθορά θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στις 9 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 17.30 με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς». Η εκδήλωση οργανώνεται από τη Διαφάνεια Κύπρος, το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Κύπρο και την Κεντρική Τράπεζα. Εκτός από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα τρέχοντα θέματα σε σχέση με τη διαφθορά τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο με στόχο την περαιτέρω ευαισθητοποίηση και κατανόηση των συνεπειών που η διαφθορά έχει την σημερινή εποχή. Η εκδήλωση απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες όπως λογιστές, νομικούς, ερευνητές, δημοσιογράφους κλπ όσο και στη κοινή γνώμη γενικότερα. Θα μιλήσουν εκτός από την Καθ. Κραμβιά- Καπαρδή, ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Κύπρο, Τάσσος Γεωργίου, η Susan Delja εκ μέρους της Αμερικανικής πρεσβείας στη Κύπρο, και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Κέντρων Νεότητας, Νικόλας Νικολαΐδης.

Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της «Διαφάνεια Κύπρος» www.transparencycyprus.org

Η «Διαφάνεια Κύπρος» (ΔΚ) είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός με διεθνή χαρακτήρα, οποίος συνεργάζεται με τον διεθνή Οργανισμό «Διεθνής Διαφάνεια, ΔΔ» που έχει την έδρα του στο Βερολίνο της Γερμανίας,. Η ΔΚ ακολουθεί και εφαρμόζει την γενική πολιτική και στρατηγική της «Διεθνούς Διαφάνειας», ως καθορίζεται από τα ιδρυτικά της έγραφα.

Αποστολή της «Διαφάνεια Κύπρος» είναι να συνεισφέρει στην ενδυνάμωση της κοινωνίας και να βελτιώσει την ποιότητα της δημόσιας και ιδιωτικής διακυβέρνησης στην Κύπρο, προωθώντας την διαφάνεια, την ακεραιότητα καθώς και την ανάληψη ευθύνης. Μερικές από τις προτεραιότητες είναι η αύξηση της αντίληψης του κοινού για τις επιπτώσεις της διαφοράς, και η ενδυνάμωση καθώς και η ενθάρρυνση των πολιτών στο να συμμετέχουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

  • Κατεβάστε εδώ το αρχείο με την διεθνή αξιολόγιση σε PDF    CPI_Index_world
  • Κατεβάστε εδώ αρχείο με την ευρωπαική αξιολόγιση σε PDF  CPI_Index_EU
  • Κατεβάστε εδώ το πλήρες δελτίο τύπου σε PDF Press_CPI_TC
  • Κατεβάστε εδώ ηλεκτρονική παρουσίαση σε PDF  cpi_2011_cyprus_presentation
  • Αναλυτικά αποτελέσματα και γραφήματα www.transparencyinternational.org