Στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα του «Δείκτη Αντίληψης για την Διαφθορά (Corruption Perception Index)» για το 2013. Πτώση στη θέση της Κύπρου

Ανακοινώθηκαν σήμερα από την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια – Transparency International τα αποτελέσματα του «Δείκτη Αντίληψης για την Διαφθορά (Corruption Perception Index)» για το 2013.

Η ετήσια αυτή έρευνα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1995. Αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο εργαλείο της «Διεθνής Διαφάνεια» στον αγώνα της κατά της διαφθοράς. Ο δείκτης βασίζεται σε έρευνες αναγνωρισμένων μεγάλων ιδιωτικών και διεθνών οργανισμών και αποτυπώνει την εκτίμηση για την έκταση της διαφθοράς που διαμορφώνουν σημαντικές κοινωνικές ομάδες (επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και αναλυτές οικονομικών κινδύνων, δημοσιογράφοι) στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται. Πρόκειται για την πιο έγκυρη και καταξιωμένη παγκοσμίως έρευνα αυτού του τύπου, στην οποία το 2013 μετείχαν 10 ανεξάρτητοι οργανισμοί με 13 διαφορετικές έρευνες.

Τις καλύτερες πρώτες 6 θέσεις φέτος κατέχουν τη Δανία, Νέα Ζηλανδία, Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία και Σιγκαπούρη ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Σομαλία, Σουδάν, Βόρειος Κορέα και Αφγανιστάν.

Ο δείκτης της Διεθνούς Διαφάνειας (CPI 2013) βαθμολογεί την Κύπρο με 63 βαθμούς και την κατατάσσει στην 31η θέση μεταξύ των 177 χωρών που περιλαμβάνονται στην έρευνα. Η μέτρηση για την Κύπρο βασίστηκε σε 5 διαφορετικές έρευνες.

Το 2012 η Κύπρος βρισκόταν στην 29η θέση ενώ το 2011, 2010 και 2009 στις θέσεις 30, 28 και 27 αντίστοιχα.

Σε σχέση με τις υπόλοιπες 31 ευρωπαϊκές χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα η Κύπρος βρίσκεται στη θέση 16 ενώ η Ελλάδα στη 31η θέση. Η Ελλάδα όμως, έχει καταφέρει το τελευταίο έτος να ανέβει στην 80η θέση από την 94η που ήταν πέρσι σημειώνοντας θεαματική πρόοδο στα θέματα αντίληψης της διαφθοράς.

Ως κύριοι λόγοι πτώσης της θέσης της Κύπρου έχουν τεθεί (α) η διαπλοκή των πολιτικών κομμάτων με το επιχειρηματικό περιβάλλον, (β) η απουσία κανονισμών και η απουσία βούλησης θέσπισης ουσιαστικών κανονισμών πρόληψης, εξιχνίασης και επιβολής ποινών σε σχέση με τη διαφθορά και (γ) η οικονομική κρίση η οποία ευνοεί την περαιτέρω αύξηση της διαφθοράς.

Ο οργανισμός «Διεθνής Διαφάνεια Κύπρος» έχει διαπιστώσει έγκαιρα τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί και έχει επιδώσει στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε κατ’ ιδίαν συνάντηση τον Ιούνιο του 2013 κείμενο εισηγήσεων για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων. Οι προτάσεις έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα μας.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών μετά από πρόταση της «Διεθνούς Διαφάνειας», της μοναδικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθιέρωσε με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, την 9η Δεκεμβρίου, ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς». Η Διεθνής Διαφάνεια Κύπρος έχει προγραμματίσει σε συνεργασία με τα ΜΜΕ ενημερωτικές εκπομπές για το θέμα της διαφθοράς με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα θέματα διαφθοράς, διαπλοκής, προστασίας του πληροφοριοδότη κ.α.

Η «Διεθνής Διαφάνεια Κύπρος» (ΔΔΚ) είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός με διεθνή χαρακτήρα, οποίος συνεργάζεται με τον διεθνή Οργανισμό «Διεθνής Διαφάνεια, ΔΔ» που έχει την έδρα του στο Βερολίνο της Γερμανίας,. Η ΔΔΚ ακολουθεί και εφαρμόζει την γενική πολιτική και στρατηγική της «Διεθνούς Διαφάνειας», ως καθορίζεται από τα ιδρυτικά της έγραφα.

Αποστολή της «Διεθνής Διαφάνεια Κύπρος» είναι να συνεισφέρει στην ενδυνάμωση της κοινωνίας και να βελτιώσει την ποιότητα της δημόσιας και ιδιωτικής διακυβέρνησης στην Κύπρο, προωθώντας την διαφάνεια, την ακεραιότητα καθώς και την ανάληψη ευθύνης. Μερικές από τις προτεραιότητες είναι η αύξηση της αντίληψης του κοινού για τις επιπτώσεις της διαφοράς, και η ενδυνάμωση καθώς και η ενθάρρυνση των πολιτών στο να συμμετέχουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

CPI2013 REPORT

CPI2013 ΕΥΡΩΠΗ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ (ΧΜL)

CPI scores and rank comparison 2013_2012