Δείκτης Αντίληψης για την Διαφθορά 2014. Στη 31η θέση η Κύπρος.

Δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια – Transparency International τα αποτελέσματα του «Δείκτη Αντίληψης για την Διαφθορά (Corruption Perception Index)» για το 2014.

Ο Δείκτης Αντίληψης για τη Διαφθοράς βασίζεται στις απόψεις εμπειρογνωμόνων για τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα. Οι βαθμολογίες των χωρών μπορούν αυξηθούν μέσω μιας ανοιχτής διακυβέρνησης, όπου το κοινό μπορεί να απαιτήσει λογοδοσία από τους ηγέτες. Μια κακή βαθμολογία είναι ένα σημάδι έλλειψης τιμωρίας για τη διαφθορά, μιας διαδεδομένης τακτικής δωροδοκίας, και πως τα δημόσια ιδρύματα δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών.

Περισσότερο από τα δύο τρίτα των 175 χωρών στο «Δείκτη Αντίληψης για την Διαφθορά 2014» βαθμολογούνται κάτω από 50, σε μια κλίμακα από 0 (αντίληψη ότι υπάρχει μεγάλη διαφθορά) έως 100 (θεωρείται ότι δεν υπάρχει διαφθορά). Η Δανία είναι στην κορυφή για το 2014 με βαθμό 92 ενώ η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία μοιράζονται την τελευταία θέση, με βαθμό μόλις 8.

Ο δείκτης της Διεθνούς Διαφάνειας (CPI 2014) βαθμολογεί την Κύπρο με 63 βαθμούς και την κατατάσσει στην 31η θέση μεταξύ των 174 χωρών που περιλαμβάνονται στην έρευνα. Το 2013 η Κύπρος βρισκόταν πάλι στην 31η θέση, το 2012 στην 29η θέση ενώ το 2011, 2010 και 2009 στις θέσεις 30, 28 και 27 αντίστοιχα.

Σε σχέση με τις υπόλοιπες 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιλαμβάνονται στην έρευνα η Κύπρος βρίσκεται στη θέση 13 (το 2013 βρισκόταν στην 16η θέση από τις 31 χώρες που περιλαμβάνονταν στην έρευνα) ενώ η Ελλάδα στη 26η θέση από τις 28 χώρες. Η Ελλάδα όμως, έχει καταφέρει το τελευταίο έτος να ανέβει στην 69η θέση από την 80η θέση που ήταν πέρσι σημειώνοντας θεαματική πρόοδο στα θέματα αντίληψης της διαφθοράς.

Η διαφθορά και το ξέπλυμα χρήματος παραμένουν μεγάλα προβλήματα των χωρών BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα). Στη διάρκεια αυτού του χρόνου δημιουργήθηκαν πολλά ερωτηματικά για πετρελαϊκό κολοσσό που χρησιμοποιεί κρυφές εταιρίες για να δωροδοκήσει πολιτικούς στη Βραζιλία (βαθμολογείται με 43 στον Δείκτη), για στελέχη από την Ινδία (βαθμολογείται με 38) που διαθέτουν λογαριασμούς στον Μαυρίκιο (βαθμολογείται με 54) καθώς και για Ρώσους (βαθμολογείται με 27) που διατηρούν λογαριασμούς στην Κύπρο (βαθμολογείται με 63).

Η Κινεζική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει την ανάγκη να εντοπιστούν οι υπάλληλοι που κρύβουν τα παράνομα κέρδη στο εξωτερικό. Το σκορ της Κίνας ταιριάζει και με την κακή απόδοση των κινέζικων εταιρειών στην πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για την Διαφάνεια στην Εταιρική Πληροφόρηση (TRAC 2014), όπου και οι οκτώ κινεζικές εταιρείες σκόραραν λιγότερο από τρία στα δέκα.

Οι βαθμολογίες αρκετών χωρών αυξήθηκαν ή μειώθηκαν κατά τέσσερις μονάδες ή και περισσότερο. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Τουρκία (-5), στην Αγκόλα, τη Κίνα, το Μαλάουι και τη Ρουάντα (όλα -4). Οι μεγαλύτερες βελτιώσεις ήταν στην Ακτή Ελεφαντοστού, την Αίγυπτο, τον Άγιο Βικέντιο και στις Γρεναδίνες (+5), στο Αφγανιστάν, την Ιορδανία, το Μάλι και τη Σουαζιλάνδη (+4).

Η Δανία, η κορυφαία χώρα στη κατάταξη, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση μιας και έχει ισχυρό κράτος δικαίου, τη στήριξη της κοινωνίας των πολιτών και σαφείς κανόνες που διέπουν τη συμπεριφορά των ατόμων σε δημόσιες θέσεις. Αυτό το Νοέμβριο, η Δανία θα ανακοινώσει τα σχέδια της για να δημιουργήσει ένα δημόσιο μητρώο που θα περιλαμβάνει πληροφορίες ιδιοκτησίας για όλες τις εταιρείες που έχουν συσταθεί στη Δανία. Το μέτρο αυτό, είναι παρόμοιο με αυτά που ανακοινώθηκαν από την Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, και θα το κάνει πιο δύσκολο για τους διεφθαρμένους να κρύβονται πίσω από εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στο όνομα ενός άλλου ατόμου.

Η Διεθνής Διαφάνεια τρέχει μια εκστρατεία για την αποκάλυψη της Διαφθοράς, προτρέποντας την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και τις χώρες της G20 να ακολουθήσουν το παράδειγμά της Δανίας που αφορά τη δημιουργία δημόσιων μητρώων που θα καταστούν σαφές ποιος πραγματικά ελέγχει ή ποίος είναι ο δικαιούχος της κάθε εταιρείας.

Η Διεθνής Διαφάνεια – Κύπρος μέσω των τοπικών δράσεων της στοχεύει να προσφέρει ένα ουσιαστικό και πρακτικό τρόπο ενημέρωσης, πρόληψης, αντιμετώπισης και καταστολής της διαφθοράς στην Κύπρο. Οι άξονες στους οποίους περιστρέφονται γενικά οι δράσεις της οργάνωσης είναι:

  •  Πολιτεία- Κυβέρνηση
  •  Κοινωνία- Πολίτες
  •  Επιχειρήσεις- Οικονομία

Το 2015 η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια –Κύπρος θα ανακοινώσει σειρά δράσεων και προγραμμάτων τα οποία περιστρέφονται γύρω από τους τρεις άξονες.

Ήδη ξεκίνησε το «Φόρουμ Επιχειρηματικής Ακεραιότητας». Το πρόγραμμα αποτελεί εφαλτήριο εναρμόνισης και λειτουργίας των κυπριακών επιχειρήσεων με βάση τις αρχές ακεραιότητας και τις αρχές ενάντια στη διαφθορά. Επίσης, θα συνεχίσει και το 2015 η καμπάνια με κεντρικό μήνυμα το «Ώρα να ξυπνήσουμε», μια δράση η οποία απαιτεί από όλους εμάς εγρήγορση, καλεί σε ξύπνημα συνειδήσεων, καλεί σε δράση. Όταν φαινόμενα διαφθοράς υποπίπτουν στην αντίληψή μας είναι υποχρέωση όλων μας να τα αναφέρουμε γιατί μόνον έτσι βοηθάμε στην ουσιαστική αντιμετώπισή τους. Μόνο η κοινή δική μας δράση, μπορεί να βοηθήσει στον αγώνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Γιατί είναι στο χέρι μας να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της, πριν κάποιος άλλος γίνει το επόμενο θύμα της. Η εκστρατεία «Ώρα να ξυπνήσουμε» είναι ένα άμεσο κάλεσμα προς κάθε πολίτη να αναλάβει δυναμική δράση επικοινωνώντας με την υπηρεσία «Απαιτώ Διαφάνεια» και να καταγγείλει τυχόν περιστατικά διαφθοράς. Μόνο έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να  βοηθήσουμε και μαζί με τους πολίτες να οδηγήσουμε την κοινωνία σε ουσιαστικές αλλαγές.

CPI 2014 Report