ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ CIF ΣΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Στις 19 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης των νικητών στον φοιτητικό διαγωνισμό “Εκστρατεία κατά της Διαφθοράς”, που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση έκανε ο Υπουργός, κ. Ιωνάς Νικολάου, ακολούθησε ομιλία από την εκπρόσωπο της Κριτικής Επιτροπής, κα Μαρία Κωνσταντίνου (εκ μέρους του CIF) και στη συνέχεια ο κύριος ομιλητής, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην μηδενική ανοχή στη διαφθορά (πιο κάτω είναι η ομιλία του).

Το δημιουργικό σκεπτικό του διαγωνισμού στηρίζεται στην ώθηση και ενεργοποίηση της κοινωνίας, ιδιαίτερα των νέων, αναφορικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε φοιτητές πανεπιστημίων και κολλεγίων που εδρεύουν στην Κύπρο, οι οποίοι καλούνται (ατομικά ή ως ομάδες) να ταχθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς σχεδιάζοντας: λογότυπο, αφίσα, banner και σλόγκαν!

Η Κριτική Επιτροπή ήταν πενταμελής και την αποτελούσαν οι:

  • κα. Μάρω Βαρναβίδου, Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
  • κα. Λέλια Λαμπριανίδου, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
  • κος. Σωκράτης Σωκράτους, Σύνδεσμος Διαφήμισης Επικοινωνίας Κύπρου (ΣΔΕΚ)
  • κα. Άννα Λοϊζου, Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου
  • κα Μαρία Κωνσταντίνου, εκ μέρους του Cyprus Integrity Forum, μη κυβερνητική οργάνωση κατά της διαφθοράς

 

 

Όσο αφορά το σκεπτικό πίσω από το δημιουργικό των δύο πρώτων νικητών, η πρώτη νικήτρια, κα Μόνικα Χριστοφόρου από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, αναφέρει:

Το συγκεκριμένο δημιουργικό σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση των πολιτών κατά του φαινομένου της διαφθοράς. Το σλόγκαν «Άλλαξε στάση, δώσε τέλος στην παράσταση», παρακινεί τον κάθε ένα από εμάς να μην παρακολουθεί παθητικά την «παράσταση», αλλά να λάβει δράση απέναντι στο φαινόμενο της διαφθοράς, το οποίο γίνεται είτε φανερά είτε κάτω από «μάσκες». Η μάσκα με τις δύο όψεις, στη συγκεκριμένη περίπτωση, συμβολίζει την κατάχρηση εξουσίας με επακόλουθο τη διαφθορά. Ο διαχωρισμός της στη μέση αναπαριστά το τέλος που πρέπει να δοθεί στο φαινόμενο αυτό. Το λογότυπο συμβολίζει το καλό και το κακό, με το καλό να υπερισχύει. Παράλληλα, αναπαριστά την ένωση που απαιτείται από όλους μας, έτσι ώστε να συμβάλουμε στην πάταξη της διαφθοράς.

 

Η δεύτερη νικήτρια, κα Μαρία Αβραάμ από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρει:

Βλέποντας αρχιτεκτονικά σχέδια σκέφτηκα ότι το οπλισμένο σκυρόδεμα (Reinforced concrete) παρέχει ένα ισχυρό, ανθεκτικό υλικό που μπορεί να διαμορφωθεί σε στοιχεία οποιουδήποτε σχήματος και μεγέθους. Δομές που κυμαίνονται από απλές ορθογώνιες δοκοί και κολώνες μέχρι πολύπλοκες μορφές. Οπλισμός βάση για θεμέλια, σίδερο. Το εικαστικό που δημιούργησα παραπέμπει στον οπλισμό ενός κτηρίου.

Η ηθική, ακεραιότητα, διαφάνεια, ευθύνη σ’ένα ανθρώπινο χαρακτήρα πλάθονται αν έχουν γερές βάσεις.

 

Ο κ. Παπαδόπουλος για τη διαφθορά:

Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα πράγματα είναι απλά. Η διαφθορά αντιβαίνει στις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, συνεπώς, όσο διαδεδομένη κι αν είναι, η διαφθορά δεν μπορεί ποτέ να είναι αποδεκτή, τόνισε σε ομιλία του στην τελετή βράβευσης έργων του διαγωνισμού “Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης κατά της Διαφθοράς”, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ιερόθεος Παπαδόπουλος.

Όπως επεσήμανε, είναι γι’ αυτόν τον λόγο, που «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι πάντα αρωγός και σύμβουλος σε όσους πραγματικά εννοούν να την καταπολεμήσουν».

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην ομιλία του στον ορισμό της διαφθοράς, στις αρχές επί τη βάσει των οποίων έχει οικοδομηθεί και λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, στις αξίες, της ΕΕ, που είναι αδιαπραγμάτευτες, αλλά, είναι και αρχές τις οποίες η διαφθορά υπονομεύει, διαβρώνει και, εν τέλει, καταστρέφει.

Η διαφθορά, είπε, είναι ένα φαινόμενο με σύνθετα αίτια: το χαμηλό επίπεδο οικονομικής και πολιτικής ανάπτυξης, στοιχεία ιστορικά και πολιτισμικά, ακόμη και η ανθρώπινη φύση, είναι παράγοντες που, κατά καιρούς, έχει υποστηριχθεί ότι προκαλούν η συμβάλλουν στην διαφθορά.

Είναι, επίσης, ένα φαινόμενο σύνθετο και στις εκδηλώσεις του: δωροδοκία, κατάχρηση δημοσίου χρήματος, εκβιασμοί, απάτη, νεποτισμός, ευνοιοκρατία είναι όλες συμπεριφορές που ανήκουν στο πλέγμα της διαφθοράς, πρόσθεσε. Και είναι ένα φαινόμενο που μεταλλάσσεται: μόλις μια μορφή διαφθοράς ελεγχθεί, μια άλλη προκύπτει – η έκφραση «Η Λερναία Ύδρα της διαφθοράς» δεν είναι τυχαία, όπως τόνισε

Βεβαίως, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, η διαφθορά μπορεί να υπάρξει μόνον εκεί που είναι αποδεκτή από την κοινωνία. Σε ορισμένες χώρες, ο φορολογούμενος που κλέβει το κράτος και ο εφοριακός που, αντί αμοιβής, κάνει τα στραβά μάτια, θεωρούνται μάγκες˙ σε άλλες χώρες, ντρέπονται και φοβούνται να βγουν από το σπίτι τους.

Εξήγησε περαιτέρω ότι πάνω απ’ όλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενάντια στη διαφθορά γιατί η διαφθορά αντιβαίνει στις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανέλυσε τις επιπτώσεις από οικονομική, κοινωνική και πολιτική άποψη «και, ίσως το κυριότερο, καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στην προστασία της οποίας είναι αφιερωμένο το πρώτο κεφάλαιο του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη συνέχεια στη σειρά μέτρων που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της διαφθοράς, στον βαθμό που έχει τη δικαιοδοσία από τις Συνθήκες, όπως π.χ. η καθιέρωση του θεσμού του Ευρωπαίου Εισαγγελέα˙ η νομοθεσία για μεγαλύτερη διαφάνεια σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των επιχειρήσεων˙ μέτρα ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος μέσω του τραπεζικού συστήματος˙ και, ισχυρότερη προστασία για αυτούς που καταγγέλλουν κρούσματα διαφθοράς στους οργανισμούς που εργάζονται, για τους λεγόμενους whistleblowers.

Η Επιτροπή, εκ παραλλήλου ενθαρρύνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Κρατών Μελών και διοργανώνει θεματικά σεμινάρια με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τη διαφθορά σε συγκεκριμένους τομείς όπως η υγεία και οι δημόσιες συμβάσεις, το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων και λοιπά, πρόσθεσε. Και βέβαια, η παρακολούθηση των εξελίξεων σε κάθε χώρα στη μάχη κατά της διαφθοράς αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, του συντονισμού, δηλαδή, της οικονομικής διακυβέρνησης των Κρατών Μελών, είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε αναφορά και στην Κύπρο επαναλαμβάνοντας τα όσα αναφέρει για την καταπολέμηση της διαφθοράς η πλέον πρόσφατη έκθεση για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο την οποίαν συνέταξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η οποία έχει ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου 2019.

Καταλήγοντας, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο είπε ότι ο αριθμός «μηδέν» συνήθως προκαλεί άσχημους συνειρμούς, όμως στην περίπτωση της διαφθοράς, το μηδέν είναι καλό. Διότι ο στόχος μας είναι διαφθορά μηδέν και ο τρόπος να τον πετύχουμε αυτόν τον στόχο είναι μηδενική ανοχή στην διαφθορά.

 

Σχετικοί Σύνδεσμοι:

Πρόσκληση στην τελετή βράβευσης

Χαιρετισμός Υπουργού

Προκήρυξη Διαγωνισμού