Συνεργασία της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια-Κύπρος και Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς σε θέματα παιδείας και εκπαίδευσης.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2013 στη Λευκωσία μεταξύ της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια-Κύπρος και Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς αποφασίστηκε η δρομολόγηση συνεργασίας των δύο οργανισμών σε θέματα παιδείας και ενημέρωσης των νέων της Κύπρου για τη διαφθορά και τη διαφάνεια καθώς όπως καταδεικνύει μια νέα έκθεση η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα την 1η Οκτωβρίου 2013 από τη Διεθνή Διαφάνεια, η ενίσχυση της εκστρατείας καταπολέμησης της διαφθοράς στην εκπαίδευση είναι απαραίτητη, όχι μόνο για να κρατήσει τα παιδιά στο σχολείο και να επιτύχει τους εκπαιδευτικούς και αναπτυξιακούς στόχους, αλλά και για να διασφαλιστεί ότι η επόμενη γενιά είναι έτοιμη να πει όχι στη διαφθορά.

Από αριστερά:  Αναστασία Μάνου, Άννα Παπαντωνίου, Μαρία Καπαρδή και Νικόλας Νικολαΐδης

Από αριστερά: Αναστασία Μάνου, Άννα Παπαντωνίου, Μαρία Καπαρδή και Νικόλας Νικολαΐδης

Όπως ανέφερε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς κα Αναστασία Μάνου η έκθεση εισηγείται πολλά πρακτικά μέτρα για περιορισμό της κατάχρησης της εξουσίας, της δωροδοκίας και των μυστικών συναλλαγών που διαβρώνουν την εκπαιδευτική εμπειρία.  Στόχος της συνεργασίας θα είναι η καλλιέργεια της ηθοπαίδειας η οποία θα ξεκινήσει με δράσεις από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση (δημοτικό και γυμνάσιο)

Η πρόεδρος της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια-Κύπρος Δρ. Μαρία Καπαρδή ανέφερε πως η διαφθορά έχει υπονομεύσει τη φήμη του τομέα της εκπαίδευσης σε πολλές χώρες. Σχεδόν ένας στους πέντε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο προέβηκε σε  χρηματισμό για εκπαιδευτικές υπηρεσίες το περασμένο έτος, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2013. Σε φτωχότερες χώρες του κόσμου, ο αριθμός ανέρχεται σε έναν στους τρεις ανθρώπους.

Ο αντιπρόεδρος της ΔΔΚ και εκτελεστικός διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Κέντρων Νεότητας (ΚΟΚΕΝ), Νικόλας Νικολαΐδης ανέφερε πως κατέχοντας σχεδόν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού, οι νέοι μεταξύ 15 και 24 ετών έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν τη διαφθορά, τόσο ως πολίτες του σήμερα, καθώς και ως ηγέτες του αύριο. Τόνισε παράλληλα ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Κέντρων Νεότητας ως η μεγαλύτερη μη κομματική οργάνωση νεολαίας θα υποστηρίξει σθεναρά την συνεργασία.

Στα πλαίσια της συνεργασίας θα ενημερωθούν μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς για καινοτόμες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στον τομέα της εκπαίδευσης και το ρόλο της εκπαίδευσης στην ενίσχυση της προσωπικής και επαγγελματικής ακεραιότητας. Παράλληλα μέσω του ΚΟΚΕΝ θα πραγματοποιηθούν βιωματικά εργαστήρια και διαλέξεις προς τους νέους σε ολόκληρη την Κύπρο.

Αποστολή της «Διεθνής Διαφάνεια Κύπρος» είναι να συνεισφέρει στην ενδυνάμωση της κοινωνίας και να βελτιώσει την ποιότητα της δημόσιας και ιδιωτικής διακυβέρνησης στην Κύπρο, προωθώντας την διαφάνεια, την ακεραιότητα καθώς και την ανάληψη ευθύνης. Μερικές από τις προτεραιότητες είναι η αύξηση της αντίληψης του κοινού για τις επιπτώσεις της διαφοράς, και η ενδυνάμωση καθώς και η ενθάρρυνση των πολιτών στο να συμμετέχουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς.