Απαιτώ Διαφάνεια

Σε Συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα η Διεθνής Διαφάνεια-Κύπρος, οι εκπρόσωποι της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης μίλησαν για τη συμβολή και το ρόλο της συγκεκριμένης Υπηρεσίας στην αποκάλυψη και τη δημοσιοποίηση σημαντικών περιστατικών διαφθοράς σε περισσότερες από 60 χώρες του κόσμου, αλλά και στην αναγκαιότητα λειτουργίας της στην Κύπρο σήμερα, στο πλευρό του πολίτη.

Από το 2003 που λειτούργησαν οι πρώτες Υπηρεσίες υποδοχής και αναφοράς καταγγελιών διαφθοράς από την Οργάνωση στη Ρουμανία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και την ΠΓΔΜ, μέχρι σήμερα, λειτουργούν 90 ανάλογες υπηρεσίες από παραρτήματα της Διεθνούς Διαφάνειας παγκοσμίως τα οποία έχουν υποδεχθεί και στηρίξει περισσότερους από 140.000 πολίτες που θέλησαν να καταγγείλουν περιστατικά διαφθοράς.

Η «Απαιτώ Διαφάνεια» είναι μια Υπηρεσία υποδοχής καταγγελιών που αφορούν σε υποθέσεις διαφθοράς. Η Υπηρεσία λειτουργεί με την υποστήριξη της ομάδας νομικών της Διεθνούς Διαφάνειας-Κύπρος έχοντας στόχο την παροχή καθοδήγησης και υποστήριξης σε θύματα και μάρτυρες διαφθοράς. Στην Υπηρεσία «Απαιτώ Διαφάνεια!» μπορεί να απευθύνεται κάθε φυσικό (πολίτης) ή νομικό πρόσωπο (εταιρεία) με σκοπό να αναφέρει περιστατικά διαφθοράς και να λάβει περαιτέρω βοήθεια και καθοδήγηση ώστε να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της καταγγελίας του. Παράλληλα, η ομάδα νομικών της Διεθνούς Διαφάνειας-Κύπρου μέσα από την επεξεργασία των καταγγελιών θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τα ευάλωτα σημεία όπου ευδοκιμούν φαινόμενα διαφθοράς, να διατυπώνει και να προωθεί προτάσεις για τη βελτίωση των θεσμών σε εθνικό επίπεδο.

«Ως Διεθνής Διαφάνεια-Κύπρου με τη συγχρηματοδότηση του Προγράμματος Πρόληψης και Καταπολέμησης του Εγκλήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων ξεκινούμε την Υπηρεσία «Απαιτώ Διαφάνεια!» γιατί πιστεύουμε ότι οι πολίτες δεν θα μείνουν απαθείς μπροστά στη διαφθορά αν κάποιος τους προσέφερε έναν απλό και αξιόπιστο μηχανισμό για να την καταγγείλουν και γιατί η μάχη κατά της διαφθοράς θα είναι πιο αποτελεσματική αν οι πολίτες συμμετέχουν ενεργά» επεσήμανε η Μαρία Κραμβιά-Καπαρδή, πρόεδρος της οργάνωσης.

Η Υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να απευθύνονται και να αναφέρουν περιστατικά διαφθοράς με τους ακόλουθους απλούς τρόπους:

  • Καλώντας την ανεξάρτητη Γραμμή Υποστήριξης 700 700 11. Η Γραμμή Υποστήριξης λειτουργεί: Τρίτη και Πέμπτη μεταξύ των ωρών 10.00-18.00. Η υπηρεσλια θα είναι διαθέσιμη από τις 02/10/2014
  • Κάνοντας online καταγγελία μέσω της ιστοσελίδας: www.transparencycyprus.org/apaitodiafania
  • Συμπληρώνοντας Αίτημα Παροχής Συνδρομής και Πληροφόρησης που μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας και αποστέλλοντας το στην Υπηρεσία «Απαιτώ Διαφάνεια», στα γραφεία της Διεθνούς Διαφάνειας – Κύπρος, επιλέγοντας έναν από τους ακόλουθους τρόπους:
    • Ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Στρατηγού Μακρυγιάννη 36, 3022, Λεμεσός, Κύπρος
    • Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση: [email protected]
    • Αποστολή φαξ στον αριθμό: +357 25 37 56 55

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Οργάνωσης, Νικόλας Νικολαΐδης επεσήμανε ότι «στην Κύπρο, με την τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2014, το 74% όσων ρωτήθηκαν δήλωσαν διατεθειμένοι να καταγγείλουν περιστατικά διαφθοράς. Υπάρχει λοιπόν ένα αισιόδοξο μήνυμα που προκύπτει από την τάση των πολιτών να σηκώσουν ανάστημα στη διαφθορά». Και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Οι καταγγελίες που θα φθάσουν σε μας θα μας βοηθήσουν να συγκεντρώσουμε στοιχεία και να εξάγουμε συμπεράσματα για να δούμε πού «ευδοκιμεί» η διαφθορά, ποιες είναι οι εστίες της και να προτείνουμε λύσεις για συστημικές ουσιαστικές αλλαγές μέσα από μια ολιστική προσέγγιση».

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα έρευνας της Οργάνωσης είναι ανησυχητικά μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που βιώνουν ή γίνονται σιωπηλοί μάρτυρες φαινομένων διαφθοράς στην καθημερινή τους ζωή. Πολλοί, γνωρίζουν, είδαν, άκουσαν, βιώσαν. Για ένα γιατρό, ένα δημόσιο υπάλληλο, έναν πολιτικό, έναν επιχειρηματία που δωροδοκήθηκε, που «ξέπλυνε», που αθωώθηκε ενώ ήταν ένοχος για διαφθορά. Αυτή είναι η ιδέα πίσω από την ανάπτυξη της καμπάνιας ενημέρωσης όπως σημείωσε η Ιφιγένεια Παύλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της υπηρεσίας για να συμπληρώσει: «Η διαφθορά πρέπει να μας κρατά όλους ξύπνιους. Γι’ αυτό ξεκινάμε μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο: «Ώρα να Ξυπνήσουμε». Ήδη βλέπουμε γύρω μας ανθρώπους να συνειδητοποιούν την ανάγκη να μιλήσουν και να σπάσουν τον κύκλο της σιωπής. Εμείς θέλουμε να τους ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο. Η εκστρατεία «Ώρα να ξυπνήσουμε!» είναι ένα άμεσο κάλεσμα προς κάθε πολίτη να αναλάβει δυναμική δράση καλώντας στην Ανεξάρτητη Γραμμή Υποστήριξης 700 700 11 και καταγγέλλοντας ένα περιστατικό διαφθοράς. Μόνο έτσι θα μας δώσει τη δυνατότητα να τον βοηθήσουμε και μαζί να οδηγήσουμε σε ουσιαστικές αλλαγές στην κοινωνία».