Περαιτέρω Πτώση της Κύπρου στο Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς για το 2020

Σήμερα ανακοινώθηκε ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς (ΔΑΔ) για το 2020 (Corruption Perception Index) ο οποίος εκδίδεται σε ετήσια βάση από τη Διεθνή Διαφάνεια (Transparency International).  Δυστυχώς για ακόμα μια χρονιά η θέση της Κύπρου παρουσιάζει επιδείνωση η οποία βρίσκεται σήμερα στη 42η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες σημειώνοντας πτώση μιας θέσης σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2019.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη αφού είναι πολύ γνωστά τα διάφορα πρόσφατα συμβάντα διαφθοράς που έχουν έρθει στην επιφάνεια στον τόπο μας.

Τα αποτελέσματα της Κύπρου τα τελευταία χρόνια έχουν ως εξής:

Έτος Βαθμολογία Θέση
2015 61 32
2016 55 47
2017 57 42
2018 59 38
2019 58 41
2020 57 42

 

O ΔΑΔ δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1995, και αποτελεί το πλέον αναγνωρισμένο εργαλείο της Διεθνούς Διαφάνειας με βάση το οποίο βαθμολογεί και κατατάσσει τις χώρες παγκοσμίως, σε ετήσια βάση, ανάλογα με τις αντιλήψεις εμπειρογνωμόνων και διεθνών οργανισμών οι οποίοι αξιολογούν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα.

Για το 2020, οι πρώτες χώρες στην παγκόσμια κατάταξη της έρευνας, άρα και αυτές με τα χαμηλότερα επίπεδα διαφθοράς, είναι η Δανία, η Νέα Ζηλανδία, η Φιλανδία, η Σιγκαπούρη και η Σουηδία. Οι τελευταίες χώρες στην παγκόσμια κατάταξη της έρευνας, άρα και αυτές με τα υψηλότερα επίπεδα διαφθοράς, είναι η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, η Συρία, η Υεμένη και η Βενεζουέλα.

Τα αποτελέσματα του ΔΑΔ έχουν σημαντικό αντίκτυπο για την κάθε χώρα, μη εξαιρουμένου και της Κύπρου. Σημειώνεται ότι, τα αποτελέσματα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από ξένους επενδυτές οι οποίοι μελετούν το ΔΑΔ και αποφεύγουν τις χώρες όπου η κατάταξη τους είναι χειρότερη από την προηγούμενη χρονιά. Πρόσφατες έρευνες έχουν επίσης βρει ότι και οι τουρίστες μελετούν τον συγκεκριμένο δείκτη και αποφεύγουν χώρες όπου αυξάνεται η διαφθορά.

Το σχετικά ψηλό επίπεδο διαφθοράς που επικρατεί σήμερα στην Κύπρο πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από όλους τους εταίρους (κοινωνία, πολιτεία και επιχειρήσεις) γιατί αφορά το μέλλον όλου του τόπου.  Έφθασε η ώρα να περάσουμε από τα μεγάλα λόγια στα έργα, αν εννοούμε αυτά που λέμε και αν επιθυμούμε πραγματική κοινωνική ισότητα, πραγματική οικονομική ευημερία και πραγματική ακεραιότητα σε όλους τους τομείς της Κύπρου μας.

Cyprus Integrity Forum